Halloween Horror II.

Mi is az a Halloween?
Csak hogy tisztába rakjuk ennek a kétes szokásnak a létjogosultságát, a Halloween egy ősi kelta hagyományból kialakult ír ünnep. A kelták úgy hitték, hogy a holtak szellemei Október 31-én éjjel visszatérnek az élők közé. Mivel hitük szerint a szellemek képesek megszállni az élőket, azok maskarába bújtak, félelmetes álarcokat öltöttek, hogy elijesszék a holtakat. Az erre rákövetkező nap a Mindenszentek, majd November 2. a Halottak napja, amit mostanság oly sokan előszeretettel védelmeznek az amerikainak megcsúfolt ünnep, a Halloween elől.
Ehelyett fogadjuk inkább tisztelettel ezt a különleges ünnepet, és borzongjunk együtt a leghíresebb festőművészek riasztó alkotásaival.
Tíz igen hátborzongató mű vár, talán még annál is izgalmasabb háttértörténeteikkel! Kellemes Halloweent! 🙂

Pumpkin Dance Dancing GIF by Halloween - Find & Share on GIPHY

Salvador Dalí- A háború arca
A festmény hűen tükrözi a festő pacifista hozzáállását, és véleményét a háborúról, amely maga a halál, és nem vezethet máshoz, csupán az emberiség pusztulásához.
Cornelius van Harlem- Cadmus két követőjét legyőzi a sárkány
A kép borzalmas részleteit ahelyett, hogy elrejtené a festőművész, méginkább a figyelem központjába helyezi. A leszakított fej a kép egyik központi eleme, míg a sárkány karmai és fogai épp a követők húsába vájnak.
 
Artemisia Gentileschi- Judith meggyilkolja Holofernest
Judith a népe érdekében a hadvezér Holofernes közelébe férkőzik, csak hogy egy átitalozott éjszaka után szolgálója segítségével meggyilkolhassa. A biblia történetben bár sok kétes dátum és helyzet fellelhető, Gentileschi festménye azért önmagában is elég erősen átadja a feszültség és a fájdalom pillanatát.
Henry Fuseli- Rémálom
Ez a hátborzongató mű a tudatalatti démonját ábrázolja, amint az álmodó nő mellkasára nehezedik. A környezet sötétsége, és a baljóslatúan felbukkanó fekete paripa az álom hangulatát hivatott jelképezni.
Fransisco Goya- Szaturnusz felfalja fiát
A római mitológia szerint Szaturnusz megölte apját, Caelust, hogy ő lehessen az univerzum uralkodója, majd félve attól, hogy rá is hasonló sors vár, élve felfalta saját gyerekeit.

RELATED POST

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

INSTAGRAM
Megosztom
Please Add Widget from here